16 mei, 2023

  De overstap naar een nieuw ERP/TMS systeem – hoe hoog leg jij de lat?

  16 mei, 2023

    

   © Guus Krabbenborg

   Vele organisaties over de hele wereld overwegen om in de komende 12 tot 24 maanden op een nieuwe ERP/TMS software oplossing over te stappen. Sommigen van hen zullen kiezen voor een upgrade naar een cloud oplossing bij hun huidige leverancier. Anderen zullen besluiten om juist hun vertrouwen in een andere leverancier te stellen en van oplossing te wisselen. Hoe dan ook, de relevante vraag is wat jij met deze stap wilt bereiken. Wordt het een ‘lift & shift’ benadering? Zoals oude wijn in nieuwe flessen? Of is jullie doel om je bedrijfsprocessen te moderniseren, de klanten centraal te stellen in alles wat jullie doen en de mindset van het team te upgraden. Met andere woorden: hoe hoog leg jij de lat?

    

   Lange termijn doelen definiëren

   Het is tegenwoordig een algemeen geaccepteerd feit: IT is een enabler. Het kan jouw organisatie helpen sneller, wendbaarder en veerkrachtiger te worden. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf! De manier waarop jullie het nieuwe systeem gaan gebruiken en de voordelen die jullie en jullie klanten gaan ervaren hangen nauw samen met de keuzes die je voorafgaand aan de implementatie maakt.  En van de acties die je vervolgens onderneemt. Dit begint altijd met het definiëren van je lange termijn doelen. Wat wil je bereiken? Sommige organisaties zijn al blij als ze slechts hun IT-tools kunnen moderniseren. Zij migreren van een on-premise systeem naar een cloud oplossing. En nemen daarbij hun verouderde bedrijfsprocessen, hun oude data, hun oude rapporten en hun verouderde manier van denken over klanten zonder aanpassingen met zich mee.

   Dè vraag is of je wel blij moet worden van zo’n aanpak. Wat je in dit scenario immers doet is de erfenis van jouw organisatie voortzetten terwijl de wereld qua veranderingen in brand staat!

    

   Betrokkenheid van topmanagement

   Zorg er dus voor dat je altijd eerst jouw bedrijfsdoelen definieert voordat je beslissingen neemt over een cloud migratie of een volledige vervanging! En let op – dit zijn geen technische doelen, maar juist  zakelijke doelen. Natuurlijk is dit een activiteit waarbij jouw topmanagement volledig betrokken moet zijn. Ja, moet zijn!  Het gaat hier namelijk over de toekomst van jullie bedrijf.

    

   Wees ambitieus

   En hier moet je op geen enkele manier verlegen of terughoudend zijn! Streef er bijvoorbeeld naar om het meest klantgerichte bedrijf in jouw branche te worden. Of de winnaar van de Digitale Transformatie. Het verhogen van de lat zal jouw project zeker een stuk uitdagender maken! Aan de andere kant kan het ook een ongekende hoeveelheid energie en goede ideeën in je team vrijmaken. Veel belangrijker nog is dat het realiseren van forse doelstellingen jouw bedrijf in alle opzichten zal doen groeien. Veel meer dan wanneer je gewoon blijft doen wat je altijd al deed.

   Dus hoe hoog leg jij de lat?

   Onze TMS consultants helpen je graag verder.

   Wist je trouwens dat onze oplossing gebouwd is op Microsoft Dynamics 365 Business Central?

   «
   »