28 mrt, 2018

  “De mooiste momenten zijn de onverwachte, spontane ontmoetingen met mensen onderweg”

  28 mrt, 2018

   Het is een cliché maar als we denken aan een vrachtwagenchauffeur, denken we automatisch aan een man. Toch zijn er ook heel wat vrouwen actief in de sector actief. Eén van hen is Griet.

   Een gele Renault AE Magnum

   Griet droomde er als kind al van om met een vrachtwagen over onze Belgische en zelfs internationale wegen te rijden. De ruimte om je werk deels zelf in te plannen, de vrijheid en het avontuur op de weg, maken de job als vrachtwagenchauffeur voor Griet heel aangenaam. “Het is gewoon ook sjiek om met zo’n vrachtwagen te kunnen rijden en manoeuvreren”, zegt ze trots. De eerste keer achter het stuur van zo’n grote truck zorgde dan ook voor kriebels in de buik.

   “Het is gewoon ook sjiek om met zo’n vrachtwagen te kunnen rijden en manoeuvreren”

   Haar liefde voor vrachtwagens groeide doorheen de jaren. Griet ging graag met haar ouders mee naar het autosalon in Brussel en vergaapte zich aan de auto’s, moto’s maar vooral ook aan de vrachtwagens. Op haar 16de wist ze “ooit word ik vrachtwagenchauffeur!” Op dat moment stond ze op een parking in Frankrijk onderweg naar een vakantieoord in Spanje en zag een gele Renault AE Magnum staan. Ze was meteen verkocht.

   Ruimte en vrijheid

   Voor haar droomcarrière als chauffeur studeerde Griet echter voor leerkracht lager onderwijs. Na haar studies gaf ze les op de school waar ze als kleuter en kind zelf had rondgelopen. Maar het onderwijs werd haar te ‘eng’. Het gevoel dat ze meer ruimte en vrijheid nodig had, werd steeds sterker. Na lang twijfelen en een aantal ‘omzwervingen’, besloot ze om haar grote droom toch waar te maken.

   Griet behaalde in juni 2016 haar rijbewijs CE via Qrios in Genk. De opleiding duurde één schooljaar; twee avonden per week en op zaterdag voor zowel de theorie als praktijk. Ze kreeg naast de wegcode en vakbekwaamheid ook ADR, talen en techniek. Deze complete opleiding gaf haar een goede voorbereiding op het vak. Als kers op de taart mocht ze ook alles verwerken in een internationale transportopdracht die ze dan aan een jury voorstelde.
   Rekening houden met de rij- en rusttijden, internationale wegcodes en je routeplanning; allemaal zaken waar er bijzondere aandacht aan werd besteed en die héél belangrijk zijn tijdens de uitoefening van de job.

   De mooiste momenten zijn de onverwachte, spontane ontmoetingen

   Griet koos voor internationaal transport. Ze vertrekt op maandagochtend en komt vrijdagavond terug thuis. Haar huis is de cabine van haar vrachtwagen. Alles is er voor handen om te eten, te slapen en zich op te frissen. Aan het weekend begint ze in haar tweede thuis waar er naast de voorbereidingen voor de volgende werkweek tijd is om even niets te doen of om haar sociale contacten te onderhouden.
   De hele week onderweg vergt een grote portie zelfstandigheid. “Je moet je plan kunnen trekken, mensen durven aanspreken als je iets niet direct vindt en vooral kalm blijven bij het gedrag van andere weggebruikers” vertelt ze ons. “De mooiste momenten zijn de onverwachte, spontane ontmoetingen met mensen onderweg. Sommige klanten zijn ook bijzonder gastvrij met een maaltijd bij hun gezin. Deze contacten maken het beroep van vrachtwagenchauffeur echt speciaal!”

   Je moet je plan kunnen trekken, mensen durven aanspreken als je iets niet direct vindt en vooral kalm blijven bij het gedrag van andere weggebruikers

   Flauwe moppen

   Griet ondervindt als vrouw geen hinder in deze, voornamelijk, mannenwereld. In tegendeel, mensen komen haar spontaan vlugger helpen of ‘denken’ dat ze hulp nodig heeft. Tot ze zien dat Griet wel weet met wat ze bezig is! “Veel hangt af van hoe je jezelf opstelt”, laat ze weten. Griet kan evenzeer lachen met flauwe moppen als haar mannelijke collega’s, maar kan daarnaast ook goed luisteren of een serieus gesprek voeren. ‘Blijf en wees vooral gewoon jezelf’, geeft ze graag als tip mee aan de vrouwelijke kandidaten.

   Blijf en wees vooral gewoon jezelf

   Tot slot voor de twijfelaars: als het je droom is om vrachtwagenchauffeur te worden, ga ervoor!
   Kies welk soort transport je aanspreekt, nationaal of internationaal; welke goederen je graag wilt vervoeren. De sector is zo uiteenlopend en er zijn zoveel mogelijkheden. En als je eenmaal je rijbewijs hebt, geniet van de landschappen onderweg, het contact met de mensen en een babbel of een grapje met de collega’s!

   > Stel je kandidaat

   «
   »